A projekt eredményei

ÜST - Ültetvénystatisztikai térinformatika

Ültetvények elektronius térkép-könyve

Az ültetvény állomány CD-ROM-on minden KSH Megyei Igazgatóság számára rendelkezésre áll, míg a központban térkép fájlszerveren található meg. Az elektronikus térkép a földmérési térképek a mezőgazdasági területek esetében 1:10000 méretarányban, a kiskertek és belterület esetében pedig 1:4000 méretarányban ültetvény geokódolt szkennelt, EOV-ba transzformált változata.


Agrárstatisztikát kezelő szoftver-alkalmazás

A Digitális Térkép szoftver-alkalmazás első verziója a 2001-es szőlő- és gyümölcskataszter statisztikai adatait és az ültetvények elektronikus térkép-könyvét kezeli. Az alkalmazás az ArcView bővítménye, mely funkcionalitásában tükrözi a szőlő- és gyümölcsstatisztika ügyviteli folyamatait.


A KSH GIS koncepciója

Az iránymutató GIS koncepció lefekteti a jövőbeli térinformatikai fejlesztések alapjait, továbbá meghatározta a rendszertervezés módszertanát.


Humán erőforrás fejlesztés

Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a KSH munkatársai magas színvonalú képzésben részesüljenek. Az oktatást a Szegedi Egyetem Természetföldrajzi Tanszéke bonyolította le. A tanszék részt vesz a geoinformatikus geográfus hallgatók képzésében is, így az oktatók nagy tapasztalattal rendelkeznek a térinformatika oktatásában.


Az ÜST továbbfejlesztési lehetőségei

A statisztika a társadalom egyik legfontosabb visszacsatoló rendszere. Az ÜST rendszer a mezőgazdasági összeírási adatok ábrázolásának, elemzésének lehetőségét gazdagítja. A vektoros alapadatok alkalmazásához képest a geokód kompromisszum, de megoldást ad a területi egységek határváltozásának követésére, és a térbeli interpolációs eszközöket alkalmazva változatos, akár mikró szintű elemzéseket is lehetővé tesz. Elképzelhető, hogy az összesített térbeli statisztikai objektum, vagy az interpolált adatok fedvényei idővel önálló statisztikai termékké válnak.