Áttekintés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2000. évi CXLIII. törvény alapján szőlő- és gyümölcsösültetvény-összeírást hajtott végre 2001-ben. Az összeírás eredményeinek feldolgozását és kezelését egy Phare projekt segítette, aminek feladata volt a szükséges térinformatikai rendszer megtervezése és megvalósítása. A térinformatikai rendszer az ÜST (Ültetvény Statisztikai Térinformatika) néven vált ismertté.

Az ÜST keretében a BlomInfo Konzorcium előállította a szőlő és gyümölcsös ültetvények statisztikai megjelenítését szolgáló elektronikus térkép-könyvet és azt a térinformatikai szoftver-alkalmazást (Szőlő-gyümölcsös kataszter), amely segíti a KSH-t a mezőgazdasági statisztikai adatok elemzésében, megjelenítésében és kiadásában. A szoftver támogatja továbbá a szőlőskertek és gyümölcsfák összeírására irányuló, földrajzi információt nyújtó mezőgazdasági felmérések eredményeinek település szintű vizsgálatát. Elkészült a KSH Mezőgazdasági Főosztály iránymutató GIS koncepciója, ami lefekteti a jövőbeli GIS fejlesztések alapjait. A vállalkozó különös figyelmet szentelt a rendszergazdák és az ügyintézők oktatására.

A projekt eredményei hozzájárulnak ahhoz, hogy a KSH képes legyen EU harmonizált adatokat fogadni, elemezni és szolgáltatni a KAP előkészítése, összehangolása, majd az azt követő hozzá való csatlakozás és megvalósítás érdekében.

A 2001. évi szőlő- és gyümölcsös ültetvény összeírás

Szőlő- és gyümölcsös-ültetvények összeírása - előzetes adatok